Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ohlédnutí za olympijskou sezónou florbalových starších žáků s finální hořkou tečkou po jihočesku

Letošní olympiáda dětí a mládeže v Brně se stala vrcholem sezóny pro mnohé sportovce žákovských kategorií. Do programu byl zařazen i florbalový turnaj krajských výběrů starších žáků. Jihočeský výběr dostal na starost jindřichohradecký trenér René Veterrmann. Z hráčů doporučených jednotlivými klubovými trenéry byli na nominačních trénincích vybráni reprezentanti našeho kraje.


Ohlédnutí za olympijskou sezónou florbalových starších žáků s finální hořkou tečkou po jihočesku
Autor: Radek Hanák | Datum: 7.7.2017 - 10:54 | Zhlédnuto: 8317x

První zkouškou byl lednový turnaj výběrů čtyř krajů ve Žďáru nad Sázavou, kde měl náš klub dva zástupce - Dana Kolína a Tomáše Hanáka. Vzájemné měření sil jednotlivých výběrů bylo poměrně vyrovnané, chlapci jednou remizovali a dvakrát prohráli rozdílem jediného gólu. Jelikož bylo jasné, že pro olympijský turnaj se bude výběr ještě zužovat na konečných 12 + 2 a zároveň někteří zúčastnění nepodali na krajské úrovni optimální výkon, rozhodl se René nad rámec svých povinností uspořádat další 3 kvalifikační tréninky a dát tak možnost ostatním hochům poprat se o účast na olympiádě. Vyjma toho osobně jezdil na ligové zápasy a sledoval herní projev případných adeptů. 
Sám jsem jako trenér doprovázel 4 hochy z klubu na tyto tréninky, byly velmi pěkné, konečně se k mé spokojenosti i více hrálo. René vše bedlivě pozoroval a zvažoval, z čehož vzešla konečná nominace. Výběr byl nelehký, dle mého soudu odpovídal maximu možného, co jihočeská liga nabízela, o jednotlivostech se dá samozřejmě polemizovat. Co bylo ale zásadní, vznikla dobrá parta, která společně s trenérem tvořila harmonický celek. Takže zbývalo poslední víkendové soustředění týden před olympiádou.( Opět vše zorganizoval René, sehnal sponzory, a tak chlapce stačilo jen dovézt bez jakýchkoli dalších nákladů) 

Do finální dvanáctky se z našeho klubu probojoval pouze Tomáš, přestože jsme v jihočeské lize obsadili konečné třetí místo, ale vzhledem k našim mdlým výkonům v posledních zápasech se nebylo čemu divit. Na víkendový sraz odjížděl pln očekávání, zažil již několik podobných akcí v hokejových výběrech. Návrat již tak optimistický nebyl, byl udiven , že mají nového trenéra, René zůstavá upozaděn a především se změnily požadavky na jednotlivé herní činnosti. 
A další víkend již všichni vyrážejí na olympiádu. Celá akce byla výborně zorganizovaná, všemu dominoval nádherný nově zbudovaný sportovní areál v prostorách Vysokého učení technického v Brně, pro mnohé určitě motivace pokračovat ve studiích právě zde. Osobně jsem shlédl všechny zápasy našeho výběru v základní skupině. 

Hned první utkání přineslo velké zklamání v podobě dvouciferné prohry, naši hoši působili zcela odevzdaně, dělali školácké chyby a míček jim vyloženě překážel, a to plzeňský soupeř nebyl nic extra, jen velké nasazení, sebevědomí a herní systém, který jsme nebyli schopni bránit. Do dalšího zápasu jsme nastupovali v pozměněné sestavě, po počátečním náporu korunovaném dvěma góly, jsme se opět vrátili k rozpačitému výkonu, který olomoucký soupeř odměnil dokonalým obratem a utkání bez větších problémů dotáhl do vítězného konce. V podvečer jsme nastoupili k poslednímu měření sil s Karlovarským krajem, nejslabším soupeřem skupiny. Zvítězili jsme vysokým rozdílem, ale jen díky individuálním akcím, moc florbalu vidět nebylo. Tak snad druhý den. To nás čekala automobilní škola s pěknou nově postavenou tělocvičnou, za kterou bychom byli v Krumlově rádi, a jako první soupeř, lídr naší skupiny, výběr hvězd z Prahy. I přes očekávanou prohru musím ocenit bojovný koncentrovaný výkon, jen škoda toho festivalu neproměněných šancí. A pak šlo opravdu do tuhého. Po vydřeném jednogólovém vítězství nad Hradeckým krajem jsme k rozhodujícímu postupovému utkání nastoupili proti Zlínskému kraji. Bohužel ale poslední zápas ve skupině velmi připomínal ten první. Obraz zmaru dokreslovaly dvě přesilové hry, kde hoši vůbec nevěděli, co mají hrát a dokonce ještě inkasovali. Konec, další prohra s hratelným soupeřem a propad do skupiny dohrávající o umístěni na zbylých 9.-14. místě. 

A co říci závěrem, až na jednu či dvě výjimky jsem neviděl hráče, kteří by naše hochy výrazněji individuálně převyšovali. Zásadní rozdíl byl ale v sebevědomí, nasazení a kolektivním pojetí. Velké poděkování Rendovi za jeho obětavou práci v sezóně a noblesu během finálních, pro mě nepochopitelných, trenérských škatulat. A palec dolů jihočeské florbalové unii nebo tomu, kdo za trenérskou změnou stojí, protože výrazně narušila pohodu v týmu a dle mého soudu měla zásadní podíl na nezdaru celé jihočeské florbalové výpravy hochů. 

Radek Hanák, trenér starších žáků FBC Český Krumlov