Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Muži si udrželi šanci na postup

Oproti minulému turnaji, kde jsme se museli trmácet až do daleké Třebíče, odehrával A-tým mužů své dva zápasy v nafukovací hale SKP v Č.Budějovicích. Myslím si, že jak hráči, tak diváci by mi dali jistě za pravdu, když řeknu, že zápasy, které jsme o víkendu absolvovali, by si zasloužily lepší kulisu.


Muži si udrželi šanci na postup
Autor: Josef Čížek | Datum: 15.2.2017 - 18:59 | Zhlédnuto: 3408x

V našem prvním zápase jsme měli totiž změřit síly s velice silným družstvem FBC Sokol Písek, jenž v dosavadním průběhu sezóny ztratil body pouze v jediném zápase. Jelikož náš tým na tom byl jenom o tři body hůře, schylovalo se k veliké bitvě, která mohla nabídnout přinejmenším jistě velké množství florbalové krásy.

FBC Sokol Písek – FBC Český Krumlov Velešín

Zápas začal velice svižně a již v prvním střídání měla naše první formace velikou příležitost skórovat, když se sám před brankářem objevil nikým nehlídaný Maleček. Naneštěstí však mířil nepřesně a jeho rána tahem pouze prosvištěla kolem levé tyčky soupeřovi svatyně. Naplnilo se však známé rčení: Nedáš, dostaneš! Naše obrana nedokázala uhlídat dobrý pohyb soupeře a po nedorozumění a špatném dostoupení hráčů uklízel písecký útočník balonek do prázdné brány. Rychlé tempo soupeřovi hry nám nedovolovalo se příliš dlouho zdržovat v útočném pásmu a stále jsme se museli mít na pozoru před rychlými brejkovými situacemi soupeře. Nebylo by však spravedlivé, kdybych nezmínil dobrou hru a aktivitu Pepy Malečka, který chtěl napravit své zaváhání, ale ani další šance v první třetině se mu nepodařilo proměnit ve změnu skóre. Naopak v osmé minutě šel soupeř už do dvoubrankového vedení. A byl to právě nepovedený útok našeho týmu, který dokázali písečtí využít, obrátit proti nám a z rychlé střely skórovali podruhé. Po inkasovaném gólu jsme se snažili vyrovnat hru a vyvarovat se zbytečných ztrát balonku, které by mohly vést k další pohromě. Srovnat hru se nám ve druhé půli první třetiny podařilo, skóre však nikoliv. 

Co jsme nesvedli v první třetině, přišlo ve třetině druhé. Po třiceti vteřinách hry se na polovině hřiště u pravého mantinelu uvolnil Matějček a namířil si to přímo k soupeřově brance. Jestli chtěl střílet na branku nebo nahrával, to se asi nikdo nedozví. Jisté je, že míček šel z jeho čepele tak příhodně, že nabíhajícímu Malečkovi stačilo držet hůl stále ve stejné pozici a balonek se od ní odrazil přímo za záda brankáře. Soupeře gól evidentně zaskočil a misky vah se postupně klonily na naši stranu. Z druhé části uplynuly sotva tři minuty a skóre bylo vyrovnané. Hráči, kteří se největší měrou zasloužili o náš první gól, si pouze vyměnili role. Maleček se velice elegantně zbavil v rohu svého strážce a na zlatém podnose předložil balonek Matějčkovi, který se z podobných pozic nemýlí. V tuto chvíli jsme tedy začínali opět od nuly a odpovídala tomu i hra, kdy se útoky valily tu z jedné, tu z druhé strany. Navíc v šesté minutě se po velikém závaru před píseckým brankovištěm nedokázali obránci soupeře zbavit balonku a odehrát jej do bezpečí, v tom všem zmatku se dokázal nejlépe zorientovat Hajsák a skrytou střelou tahem překonal brankáře, kterému střela prošla pod rukou. Z vedení jsme se však neradovali dlouho, jelikož soupeř dokázal odpovědět vstřelením vyrovnávacího gólu. V této části hry obě mužstva předváděla, proč se drží na špici dlouhodobé tabulky soutěže. Útoky z obou stran nepostrádaly dynamiku, přesnost ani vtip, naopak obrany se vyznačovaly tvrdou, nekompromisní hrou. V jednu chvíli, když se snažil zabránit Sedlákovi v průniku, však tvrdost jednoho z píseckých překročila únosnou mez, za což byl potrestán trestem na dvě minuty. Rozhodčí navíc došli k názoru, že Danovi by již bránil ve skórování pouze brankář, a proto nařídili trestné střílení. K němu se postavil sám faulovaný. Ve fotbale je taková pověra, že faulovaný hráč by neměl chodit kopat penaltu. Tohoto pravidla se měl držet i náš trenér a kapitán v jedné osobě a měl poslat k vykonání trestného střílení někoho jiného, jelikož Sedlák jr. se dle názoru rozhodčího při nájezdu vrátil s míčkem, což je proti pravidlům florbalu, a gól tak nemohl platit. Ve zbytku druhé třetiny opět pokračoval útočný florbal a nebylo nouze o šance na obou stranách, ale obrany a gólmani již nedovolili změnu stavu ani na jedné, ani na druhé straně. 

Do třetí třetiny jsme šli s vědomím, že pouze vlastní snaha a naopak naše chyby rozhodnou o úspěchu či neúspěchu. Ani jeden z týmu se nechtěl smířit s remízovým stavem, a proto nás čekalo ještě velice zajímavých patnáct minut. Šance se objevovaly na obou stranách, naši borci však nedokázali přijít na recept, jak obelstít pečlivou obranu soupeře. A když už se to podařilo, zastavoval střely dobře chytající písecký brankář. Takhle se nedokázal prosadit ani Maleček, ani Sedlák, ani Matějček, kterého několikrát zradilo v dobré situaci zpracování balonku. Je třeba ale říct, že ani na druhé straně neměli naši borci volno. Naopak Kudláček v bráně musel několikrát hasit velice nebezpečné situace, které produkovali soupeřovi hráči. V osmé minutě se ale přeci jenom míček zatřepotal v síti a k radosti našich fanoušků to bylo v síti písecké. Obrana dokázala získat balonek, rychle jej posunula na Sedláka jr., který vyvezl balonek a předal jej Matějčkovi. Toho tentokrát hůl a ruce nezradily a po rychlé kličce vyslal střelu na bránu, kde ještě znesnadňoval pozici brankáře Čížek, který má ke clonění nejlepší tělesné proporce. Jak to tak bývá u Kuldy zvykem, míček si našel cestu kolem hlavy brankáře a usadil se přesně pod horní tyčku soupeřovy branky. Vedení v zápase jsme již nehodlali pustit a v hlavách všech hráčů se myšlenky soustředily již spíše na obranu než na útok. To však nebylo po chuti píseckým sokolům, kteří se snažili ze všech sil zvrátit průběh utkání. Pravdou je, že k tomu měli příležitosti, ale nakládali s nimi naštěstí ne úplně dobře. S přibývajícím časem se také objevovaly skulinky v písecké obraně, které byly samozřejmě způsobeny vrhnutím všech sil do útoku. Ve velké šanci se objevil Čížek, který dostal perfektní zadovku od Matějčka, ale jeho střelu, jež mířila do pravého horního rohu, dokázal písecký brankář vytěsnit nad. V posledních minutách a vteřinách dokonce odvolal soupeř svého brankáře, a my jsme tak museli čelit přesile šesti hráčů v poli. V té chvíli přišla asi největší šance soupeře k vyrovnání. Ten dokázal využít jednoho hráče navíc a vykombinoval naši obranu tak dobře, že se před prázdnou bránou zjevil písecký útočník zcela nehlídaný. Skákavá přihrávka ale měla vliv na to, že trajektorie jeho střely měla sklon téměř 90° od země a naši bránu téměř neohrozila. Z dalšího průběhu je třeba zmínit ještě tyčku, kterou nastřelil Matějček, když se snažil trefit prázdnou bránu a odmítl tak více než solidní nabídku na hattrick. V posledních sekundách se soupeř již nedokázal prosadit a my jsme tak mohli slavit zisk nesmírně cenných tří bodů.

FBC Sokol Písek – FBC Český Krumlov Velešín 3:4 (Branky: Matějček 2x, Hajsák, Maleček)

 

FBC Český Krumlov Velešín – Florbal Třebíč

Ve druhém zápase jsme měli čelit papírově slabšímu soupeři, ale trenér a kapitán v jedné osobě nám ještě před zápasem velice důrazně připomněl, jak skončilo naše poslední klání s Telčí, ve kterém jsme trestuhodně ztratili dvougólové vedení a ve kterém jsme nakonec brali pouze jeden bod za remízu.

Zápas začal v úplně jiném duchu než předchozí utkání. Balonek jsme soupeři půjčovali jenom výjimečně, a ten se proto musel bránit četným útokům, které se na něj valily. V prvních dvou minutách jsme měli několik opravdu velikých příležitostí, ale ani jedna z nich neskončila gólem. Až na konci třetí minuty se v rohu míčku zmocnil Sedlák jr. a vysokou přihrávkou zpoza brány oslovil volného Čížka, který po zpracování ihned poslal balonek do pravého horního rohu branky. Téměř celý průběh první třetiny se odehrával pouze na soupeřově obranné polovině, ale našim zakončením často chyběly milimetry nebo jsme chtěli vždy vymyslet ještě o jednu nahrávku navíc, takže skóre se měnilo až na jejím úplném konci. Muselo nám k tomu dopomoct rozehrávání standardní situace v těsné blízkosti brankoviště, na jejímž konci byl Čáslava, který dokázal svou střelou najít prostor mezi rukou a tělem brankáře, a procedil tudy balonek až do sítě.

Ve druhé třetině se obraz hry neměnil a stále hýřil aktivitou na hřišti pouze náš tým. Navíc se dostavily i tolik chtěné góly v síti soupeře. Je pravda, že náš třetí gól nám ale soupeř více než daroval. Při rozehrávání z rohu odpálil obránce míček tak nešikovně, že Mačejný, který čekal na svou příležitost před brankou, dostal lepší přihrávku než od kteréhokoliv ze spoluhráčů a neodmítl ji. Po několika minutách byl tlak na soupeřovu branku již opět enormní, takže jeho obrana likvidovala Malečkův průnik pouze za cenu jasného faulu, který ohodnotil rozhodčí trestným střílením. Svou technickou zdatnost prokázal Matějček, jenž si zkušeně položil brankáře a za jeho bezmocné ležící tělo uklidil balonek. V tu dobu soupeř nepředstavoval výraznější nebezpečí a náš tým navýšil skóre ještě o dvě branky na průběžný stav 6:0, když se trefil Maleček a podruhé v utkání Matějček. Kaňkou na druhé třetině byl obdržený gól, který přišel v jejím úplném závěru. 

Třetí třetina začala jako obě dvě předchozí, tlakem našeho týmu. A v páté minutě jsme se mohli radovat v utkání posedmé. Po špatné kombinaci soupeře se balonku chopil Matějček a s vidinou třetího gólu nekoukal napravo nalevo, kde stáli jeho spoluhráči, a opět velice nekompromisně zavěsil pod břevno. Vedení o šest gólů nás ale natolik ukolébalo, že jsme naprosto vypadli z koncentrace, následkem čeho byl gól v naší síti, a ještě pětiminutové vyloučení Šandery za úder holí do hlavy. V početní nevýhodě jsme dostali dva rychlé góly a poslední minutu jsme hráli dokonce ve třech proti pěti. Více už toho soupeř v přesilovce naštěstí nedokázal a my jsme tak tyto chvíle nakonec protrpěli. Obdržené góly nás probudily ze snění a obraz hry se opět proměnil v náš prospěch. Na změnu ve skóre to však již vliv nemělo.

FBC Český Krumlov Velešín – Florbal Telč 7:4 (Branky: Matějček 3x, Čáslava, Čížek, Mačejný, Maleček)

Přes nedobře odehranou poslední třetinu s Telčí, která naštěstí nepokazila tříbodový zisk z celého zápasu, musím hodnotit poslední turnaj více než kladně. Podařilo se nám smazat bodovou ztrátu na výborně hrající Písek a odstup od třeboňských florbalistů je stále stejný. Již teď se ale musíme připravovat na další zápasy, kdy se utkáme s nevyzpytatelnými týmy Havlíčkova Brodu a Pelhřimova (v neděli 26.2.2017). 

Sestava:

G - J.Kudláček

H - V.Čáslava, D.Sedlák, J.Šandera, P.Doležal, J.Maleček, R.Hajsák, R.Mačejný, D.Sedlák jun, M.Matějček, J.Čížek, J.Hošek

Průběžná tabulka na CFBU

 

Českokrumlovská televize natáčela na zápase